Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

    Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost 

    Selles artiklis tahaksin rääkida sellest, millised kaks erinevat nähtust enne veebi tulekut.

    Esiteks, tahaksin mainida niisugust nähtust nagu failitranspordi (FTP) ehk peamine suuremahulise info säilitamise ja edastamise viis Internetis, mis oli enne veebi sündi, kaheksakümnendate teisel poolel.

    FTP areng algas aastal 1971, kui MIT  arvutivõrkude uurimisrühma teadlane Abhay Bhushan kirjeldas RCF 114-s failiedastusprotokolli eesmärke ja tööpõhimõtteid.


    Failide edastus FTP abil tänapäeval on paljuski erinev võrreldes algse versiooniga. FTP algses spetsifikatsioonis ei olnud meetodit andmete krüpteeritud kujul edastamiseks. Kuna aga tehnoloogia arenedes selline vajadus tekkis, võeti kasutusele SFTP ja FTPS.


    Teine nähtus, millest tahaksin mainida on Minitel - on Prantsuse infosüsteem, mis kasutas Videotexi tehnoloogiat. Loodud Prantsusmaal 1970ndate lõpus. Esimesed kasutajad proovisid Minitelit 1980. aastal ja kuni Interneti tulekuni jäi see riigi populaarseimaks sidevahendiks. Selle aja jooksul on nimest "Minitel" saanud leibkonnanimi ja seda kasutatakse suhtlustüübi tähistamiseks, näiteks "telefon" või "Internet".

    Võrgukasutus saavutas haripunkti 1990ndatel. Suurim levimus saavutati 1997. aastal, kui paigaldati 9 miljonit seadet ja publikut hinnati 25 miljonile kasutajale.

    Vaid alates 1. juulist 2012 on võrk aga tegevuse lõpetanud. Kaevandajale on jäänud vaid üks funktsioon - ülejäänud kasutajate vahelise suhtluse funktsioon.


    Kasutatud allikad: 
    • http://www.want2host.com/2017/05/web-hosting-history-of-ftp-technology.html
    • https://courses.cs.ut.ee/2009/internet/Main/FTP-Failiedastusprotokoll
    • https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C

    Комментарии

    Популярные сообщения из этого блога

    Info- ja võrguühiskond